Marathon

It's not hard, you just have to work

Tek pozimi je lahko zabaven, pa še koristni smo lahko

Zapisano pod: Tek je užitek — wildstyle 17:36 dne 6.11.2012  Tagano , ,

oz. zgodba o tem, kako lahko tekači povečamo varnost v cestnem prometu

Tekači, pa če si to priznamo ali ne, smo že po naravi taki, da radi pomagamo. Ali to počnemo zaradi sebe, ali zaradi drugih, niti ni pomembno. V obeh primerih pa ni s tem seveda čisto nič narobe.  Verjetno je ravno ta tekaški nagon pripomogel k zamisli, kako si tekači lahko popestrimo sicer dolgočasne zimske teke in hkrati pomagamo pešcem, ki jih srečujemo med našimi nočnimi popotovanji.

Vse se je začelo z v temna oblačila oblečeno starejšo gospo, ki je sredi črne noči hitela kar po sredi cestišča. Avtomobili so se ji seveda komajda izogibali. Če bi vsaj imela kresničko, odsevni jopič ali odsevni trak. Ampak zakaj bi ga imela, če že vse življenje hodi ponoči po mleko, pa se ji ni nikoli še nič zgodilo. Verjetno o tem, da je avtomobili ne opazijo, nikoli niti ni razmišljala. Na drugi strani pa se tekači, ki svojo strast do teka gojimo tudi pozimi, praviloma dobro zavedamo nevarnosti, ki jih za nas predstavljajo vozila. Zato smo razsvetljeni kot božična drevesca, vse z razlogom, da nas vozniki čim prej opazijo.

Pozimi tekači naletimo na veliko sprehajalcev, zato se mi je na enim izmed tekaških izletov utrnila nenavadna ideja.  Kaj če bi med tekom poleg zadihanega »dober večer« pešce opozarjali na varnost v prometu in jim delili recimo kresničke ali odsevne trakove. Tudi meni se namreč kdaj pa kdaj zgodi, da nečesa tik pred seboj ne vidim vse dokler me nekdo na to ne opozori. Z idejo sem se obrnil na Agencijo za varnost v prometu, kjer so pokazali posluh in me opremili s prijazno besedo in kopico odsevnih trakov.

Na nočni tek sem se tako vsakič odpravil z dodatnim odsevnim trakom ali dvema ter jih po potrebi delil mimoidočim. »Dober dan, vam lahko dam en odsevni trak, se vas sploh ne vidi v temi«. Strah, da mi bo to vsiljivost kdo zameril, se je izkazal za neupravičenega. Kar naenkrat sem začel opažati odsevne trakove na zapestjih, kapah in celo otroških vozičkih. Tudi »dober večer« je bil od takrat naprej vedno pospremljen s širokim nasmehom. Tako sem presenečen opazil, da ta preprosti pristop, kljub nekaterim pomislekom, deluje. Posledica akcije je bila, da sem se svojih nočnih tekov začel veseliti že na poti iz službe, hkrati pa sem prepričan, da so tudi pešci z odsevniki veliko bolj varni, saj jih vozniki sedaj opazijo že z večje razdalje.

In kaj sedaj? Tudi sam ne vem, ali se lahko idejo z nekaj dobre volje nadgradi. Ali znamo izkoristiti potencial in dobro voljo tekača, ki pozimi v temi preteče nekaj-sto kilometrov ter med svojo potjo sreča ogromno sprehajalcev. Ali bi lahko z idejo prepričali še kakšnega posameznika, kak tekaški klub, organizatorja tekaške prireditve ali celo maratona? Postavlja se mi več vprašanj kot imam odgovorov, a sem po enem letu »nočno-tekaškega osveščanja« prepričan, da je ideja dobra. In še pomembneje, sedaj vem, da deluje.

Vendar pa je ves trud zaman, če z idejo nisem prepričal tudi tebe. Da nam pomagaš. Širiti idejo naprej. In da odtečeš kak nočni tek z dodatnim odsevnim trakom ali dvema. Za to sicer ne boš dobil plačila, bo pa vsak »dober večer« pospremljen s širokim nasmehom. Obljubim!

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.