Marathon

It's not hard, you just have to work

Tek je neprecenljiv, pa še poceni* hkrat

Zapisano pod: nekategorizirano — wildstyle 17:08 dne 2.10.2011

* SSJK: Poceni – ki je po nizki ceni

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je tek za nas tekače neprecenljiv. Se je pa verjetno tudi vam že kdaj zgodilo, da se je kdo okoli vas ob vseh stroških, ki jih imamo s tekaško opremo, namrgodil in namignil, da se je veliko ceneje voziti z avtom. Takim provokacijam sam seveda ne nasedam, za lastno dušo pa si bom danes kljub vsemu privoščil kratek izračun, ki bo pokazal, da takšne trditve niso samo nespametne, ampak še iz trte zvite. Večinoma me vsi poznate kot nekoga, ki z veseljem obrača besede, vendar pa le redko kdo ve, da se zelo rad igram tudi s številkami. Ne zamerite torej, da današnji blog pišem zase in vse tiste, ki vas malo računanja spravi v veselje.

Kolega, ki zelo veliko časa preživi v naravi, rad pove, da slabega vremena ni, so le slaba oblačila. Sam se z njim strinjam le delno, saj sem sam začel teči s cenenimi oblačili enega izmed diskontnih trgovcev in le postopoma posamezna oblačila menjam s kvalitetnejšimi. No bodimo pošteni – na tekaških copatih in dežni jakni vsekakor ni smiselno varčevati, ostala oprema pa res ni življenjskega pomena. Torej si upam trditi, da v opremo ni potrebno zmetati celega premoženja, pa boste lahko kljub temu popolnoma uživali v vsakem koraku in v vsakem vremenu. Hkrati pa tudi na avto gledam zgolj kot na sredstvo, ki me iz točke A pripelje v točko B, kar pomeni, da avto ni ravno prioriteta v družinskem proračunu.

Letno pretečem dobrih 2.000 kilometrov, kar nekako pomeni troje tekaških čevljev, ki jih običajno kupim na razprodajah (240 €), nekaj tekaških mikic, hlač in nogavic (50 €) ter kakšno vetrovko (30 €). Vse skupaj doseže nekje 320 € ­­­– tule bom zanemaril strošek hrane, saj če tečem ne pojem veliko več, kot če bi se v istem času vozil z avtomobilom. Po drugi strani pa v 2000 kilometrih znaša amortizacija avtomobila nekje 100 €, zavarovanje 70 €, strošek servisov in pnevmatik 50 € ter strošek goriva 140 €, torej vse skupaj 360 €.

Tako nam že sam izračun ob sicer kopici zanemarjenih podatkov pokaže, da je teči ceneje, kot se voziti z avtom. V to enačbo sedaj lahko vključimo še par ključnih težje merljivih spremenljivk in sicer vpliv teka ali vožnje z avtomobilom na naše zdravje, okolje, in predvsem počutje.

No, saj vem, da sem odgovoril na vprašanje, na katerega smo instinktivno tako ali tako vsi že poznali odgovor, ampak morate priznati, da ga je videti na papirju še posebej zabavno.

  • Share/Bookmark


2 komentarjev

62

avtor Dajana

3.10.2011 @ 08:39 Dajana

Se strinjam, ampak, jaz raje hodim na fitnes na skupinske vaje. Zakaj? Ker zunaj (v Ljubljani) ne maram teč, zaradi odvezanih psov vsepovsod.

A tole poznaš? http://www.sportna-unija.si/index.php/component/content/article/43-novice/355-us-olimpik-izziv

63

avtor wildstyle

3.10.2011 @ 09:00

Hmmm, sam imam s psi podobne izkušnje, ampak me to ne ustavi. Obstaja kar nekaj načinov, s katerimi se lahko zaščitiš pred psi. Celo en blog sem napisal o tem :)

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.